Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

Ínyecségek, gasztronómiai specialitások Kelet-Tirolból
Szalonnás gombóc,tiroli rétes,Schlipfkrapfen,Kaiserschmarren,enciánpálinka,obstler

A tiroli konyhát a tápláló, egyszerű ételek jellemzik. A helyi szalonnát és füstölt sertéshúst vagy a tiroli szalonnás gombócba gyúrják, vagy kiadós hidegtálként fogyasztják, s mindezt enciánpárlattal, gyümölcslikőrrel vagy berkenyepálinkával öblítik le. Igazi ínyencségnek számít a panírozott bárány (Bauernschöpsernes), melyet először hagymakarikákkal együtt pirítanak, majd a főzési idő felében paníroznak be. Köretnek vörösborban babérlevéllel és petrezselyemmel főtt krumplit adnak hozzá, desszertként pedig fánk vagy frissen készült almakompót dukál.

 

Kép Tiroler Speckknödel
Tiroli szalonnás gombóc

A forró vízben kifőtt gombócokat húsleveshez, vagy sülthúshoz főtt savanyú káposztával köretként tálalják.

 

 

Kép Schlipfkrapfen (Csúsztatott fánk)

Igazi tiroli népi eledel. Különböző vidékeken nevezik Schlutzkrapfen- vagy Schlickkrapfennek is. Némileg hasonlít az olasz raviolihoz, vagy a sváb specialitásként ismert "Maultasche"-hoz.
Tölteléke is vidékenként változó, hagyományosan borjú vagy marhahús ill. burgonya, de főleg Dél-Tirolban spenóttal, vagy céklával is készítik.
Íme a Villgrater Schlipfkrapfen receptje 4 személy részére:
20 dkg búzalisztet, 20 dkg rozslisztet, sót, néhány csepp olajat és langyos vizet tésztává gyúrni. 
Négy megfőzött burgonyát átpasszírozni és sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, szerecsendióval, metélőhagymával és 10 dkg túróval összekeverni.
A tésztát vékonyra gyúrni és kis kerek formákat kivágni, egy kis kanállal a burgonyatölteléket behelyezni és félholdalakúra formázni. A széleket a hüvelykujjal jó erősen össze kell nyomni. Sós vízben 5-7 percen keresztül főzni. Tányéra helyezve reszelt sajttal és metélőhagymával megszórni. Végül barna vajjal lelocsolni.

  

Kép Tiroli rétes

A köztudatban az a hit járja, hogy a rétes a nemzeti konyhánk terméke, és még Tirolban is úgy tudják, hogy az eredeti recept a magyaroktól származik. A rétest valójában a 150 évig hazánkban tartózkodó törökök honosították meg, akárcsak a töltött káposztát, a lángost, barack- és más gyümölcsfajtákat, dinnyéket, a termálfürdőket, az arab lovakat, a fölösleges locsogás felfüggesztését, az alkoholizálás megtiltását, és még sok hasznos és jó dolgot.

 

Kép Kaiserschmarren (Császármorzsa)

A császármorzsa, más néven smarni ismert édesség, sokunk kedvence.
Nálunk több változata ismert, készülhet lisztből, búzadarából, vagy a kettő keverékéből is.
Az osztrák császármorzsa liszttel készül, és inkább a palacsintatésztára hasonlít.
Eredetéről különféle legendák keringenek, állítólag Ferenc József császár kedvenc étele volt.
Más források szerint az ő felesége, a magyarok királynője, Erzsébet, ismertebb nevén Sissi, aki mindig nagyon ügyelt karcsú alakjára, megkérte az udvari főszakácsot, hogy neki csak valamilyen könnyű desszertet készítsen. Az elkészült étellel nem volt elégedett, ezért a férje megnézte, hogy milyen „vacakot” készített a szakács, és az annyira ízlett neki, hogy a felesége adagja után a maradékot is befalta.
Megint más anekdoták szerint a fogyókúrára fogott császár maga kezdett titokban az édesség gyártásának, de ez a jól hangzó történet nem elég életszerű, mert nehezen elképzelhető, hogy a császár az éj leple alatt leszökik a konyhába, és pizsiben nekiáll palacsintát kotyvasztani.
Az osztrákok porcukorral, alma- vagy ribizliszósszal tálalják, néha szilvával fogyasztják. Nagyon finom.

 

Kép Enzian

 Az Alpok magas hegyei között honos növény gyökeréből erjesztéssel, lepárlással nyert ital. 
Valamikor gyógyszerként is használták, magas (45-55%-os) alkoholtartalma és emésztést serkentő hatása miatt. 
Lehűtve, hidegen szervírozzák. 
Obstlernek hívják a különféle gyümölcsökből készült pálinkákat, és ha kizárólag Kelet-Tirolban termesztett hibátlan, friss gyümölcsökből (alma,körte) készül, a helyi recept szigorú betartásával, akkor "Pregler"-nek nevezik.

 

Kávé Eldorádó
Kép
Az osztrák kávé kultúra messze földön híres. Szinte átláthatatlan a variációk sokasága. Nem tiroli specialitás, de az érdekesség kedvéért érdemes tudni. Aki Ausztriában egyszerűen egy kávét rendel, azonnal elárulja magáról, hogy külföldi. 
Ehelyett pl. az alábbi lehetőségekből választhatunk:
Kleiner Schwarzer, vagy Mokka az alapja az többi változatnak.
A nagy fekete (Großer Schwarzer) a kis fekete (Kleiner Schwarzer) duplája.
Espresso - a tejet külön szervírozzák hozzá.
Doppelmokka, vagy Mokka Gespritzt - mokka konyakkal.
Verlängerter - ez egy kis fekete, amit „hosszú lére” eresztenek, hogy a csésze tele legyen.
Melange - fekete, kicsit hosszított kávé, habos meleg tejjel fele-fele arányban.
Franziskaner - Melange tejszínhabbal
Kaisermelange - mokka, felvert tojássárgájával és mézzel, vagy porcukorral meghintve.
Kleiner Brauner illetve Großer Brauner tejjel vagy inkább tejszínnel kevert változatai a feketének.
Cappuccino - erős kávé, sok tejjel,habosítva, csokireszelékkel megszórva.
Einspänner - habos kávé, erősre főzve, üvegpohárban tálalják, tejszínhabbal a tetején.
Eiskaffee -  jeges kávé,  alapja a jó vaníliafagylalt, amit jéghideg, erős feketével öntenek le és tejszínhabbal koronáznak meg.
Fiaker - dupla espresso, porcukor,sok tejszínhab, cseresznyepálinkával
Kaffee verkehrt - több tej mint kávé.
Maria Theresia - nagy mokka, narancslikőrrel,tejszínhab, porcukor.
Mokkasino - egyharmad espresso, egyharmad kakaó,egyharmad tej.
Mozart - nagy mokka, cherry brandyvel és tejszínhabbal.
Obermaier - nagy mokka, aminek egy vékony réteg hideg tejszín van a tetején
Pharisäer - Doppelmokka, cukor, kakaópor, rum,  tejszínhab, fahéj
 (a Pharisäert nem szabad összekeverni, a tejszínhabon át kell inni)
Biedermeier - nagy mokka, sárgabarack likőr és tejszínhab
Türkischer ill. Griechischer - szűretlen török kávé

 

 

Kép
Minden Ausztriáról egy helyen

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lencz.gabriella1@freemail.hu

(lencz gabriella, 2010.09.17 17:45)


Szerettem volna a tiroli recept szerinti császármorzsa elkészitését elolvasni. sajnos nem találtam meg.

Re: lencz.gabriella1@freemail.hu

(balázs enzsöl, 2013.03.06 21:13)

250g liszt
500 ml tej
5 tojas szétválsztva
A lisztet a tejjel és a tojássargával osszekeverjuk. A tojásfehérjét keményre verjuk, majd ovatosan hozzákeverjuk a masszankhoz. kivajazott és elomelegitett kozepes nagyságu serpenyobe ontjuk kb 4 cm vastagon, majd enyhén rumozott mazsolával megszorjuk, majd elomelegitett sutoben 180 fokon kb 15 percig sutjuk. ezutan kozepes lángon két fakanállal az egybesult tészát 5-6 cm-es darabokra szaggatjuk, adunk hozza egy ksi vajat, 3-4(-5) evokanal cukorral megszorjuk, egy kis rummal belocsoljuk(stroh '80) és 2-3-4 percig forgatjuk, majd szervirozzuk! altalában szilvalekvárral és mazsolás jégkrémmel szolgáljuk fel!

innen jovok www.claufilm.eoldal.hu

(claudio, 2010.02.25 22:19)

Szep osszealitas!es igaz!